23 Sept 2010

Actieweek veerdiensten

Aan de leden van Nautilus International in dienst van de veerdiensten
Rotterdam, 21 september 2010
Betreft: Actieweek veerdiensten



Beste Collega’s,

Op 27 september 2010 gaan de Europese bonden van havenwerkers en zeevarenden een week lang actie voeren in de veerdiensten sector. Het oogmerk is om druk te zetten op de rederijen om afspraken te maken over havenwerk voor havenwerkers, een fatsoenlijk loon voor de niet Europese gezellen en het voorkomen van verdringing van Europese werkgelegenheid door goedkope arbeidskrachten. Deze doelstellingen zijn in 1995/1997 door de ITF vastgelegd in, wat bekend is geworden als, de “Athens policy”. Vanaf die tijd wordt geprobeerd hierover met de veerdiensten afspraken te maken. Zo ook in Nederland.

Voor wat betreft de beloning is het uitgangspunt dat de voorwaarden tenminste gelijkwaardig moeten zijn aan die in één van de landen waartussen het schip vaart. In 2000 werd met de Nederlandse reders de afspraak gemaakt om het loon voor niet Europese zeevarenden aan boord van de Nederlandse schepen in eerste instantie op te trekken tot het niveau dat de ITF voor goedkope vlag schepen als minimum stelt. Dit als een eerste stap in de richting van gelijkwaardige voorwaarden voor iedereen. Deze afspraak kreeg de goedkeuring van de ITF en de Engelse bonden. Helaas hebben de Nederlandse veerdiensten de implementatie van deze afspraak steeds getraineerd. Een laatste poging vond vorig jaar plaats.

De onwillende opstelling van de veerdiensten in het algemeen heeft er toe geleid dat de Europese bonden de druk op de veerdiensten gaan opvoeren. De actieweek is daarvan onderdeel. Wij kunnen niet anders concluderen dan dat de veerdiensten dit met hun houding over zich zelf hebben afgeroepen.

In Nederland zullen we de veerdiensten aanspreken op naleving van de eerder gemaakte afspraken. Voorts zal naleving worden bevorderd van de afspraken tussen Nautilus en de Nederlandse reders met betrekking tot de tewerkstelling van niet Europese zeevarenden. De afspraken houden in dat niet Europese zeevarenden alleen kunnen worden tewerkgesteld als een commissie vrijstelling heeft verleend.

Eén van de voorwaarden voor vrijstelling is dat er overeenstemming moet bestaan over de van toepassing zijnde loon- en arbeidsvoorwaarden; hetgeen sinds 31 december 2008 niet meer het geval is. Nu niet aan de voorwaarden voor vrijstelling wordt voldaan is tewerkstelling van niet Europese zeevarenden aan boord van Nederlandse schepen in de veerdienst sector strijdig met de betreffende regelgeving. Voor de scheepsgezellen gaat het daarbij om de Regeling Arbeids-voorziening Zeevaart (RAZ) en voor de officieren de Regeling Tewerkstelling niet EU officieren (RTO).

Wij meenden er goed aan te doen om u over de actieweek en de achtergronden daarvan te informeren. Als er nog vragen zijn aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

NAUTILUS INTERNATIONAL

Hylke Hylkema